Followers

Sunday, December 18, 2011

Malaysia menjadi rakan dagang utama Israel di tangga ke 15


Di sebalik sikap kerajaan cuba menjadi juara dalam memperjuangkan isu Palestin, namun pada masa sama bersekongkol dengan rejim Zionis melalui hubungan dagang.

Sikap talam dua muka Umno Barisan Nasional itu terbongkar apabila sebuah dokumen rasmi di laman sesawang Kesatuan Eropah (EU) mendedahkan pada 2010, Malaysia merupakan antara rakan dagang utama Israel.

Dokumen itu turut menunjukkan Malaysia menduduki tangga ke 15 sebagai ‘The Major Trade Partner 2010′ dengan rejim Israel, lapor sebuah blog.

Menurut blog berkenaan, di depan rakyat, kerajaan menunjukkan seolah-olah negara ini bersikap anti-Israel, tidak menjalinkan sebarang hubungan, malah tidak mengiktiraf Israel sebagai sebuah negara.

“Tidak cukup dengan itu, jika dirujuk kepada pasport antarabangsa, Malaysia melarang rakyat untuk melancong ke Israel.

“Namun dalam diam-diam, di belakang rakyat, Malaysia merupakan rakan dagang utama Israel,” ujar blog Milosuam.blogspot.com.

Menurut blog itu lagi, ramai mempersoalkan bagaimana sebuah kontena milik sebuah syarikat Israel, ZIM boleh bergerak bebas di Malaysia sedangkan negara ini tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan negara musuh umat Islam itu.

Sebelum ini, kerajaan Umno-BN menggunakan khidmat syarikat perunding Israel- Apco Worldwide untuk meningkatkan imej Malaysia dengan bayaran sebanyak RM77 juta setahun.

Malah lebih mengejutkan, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim pernah mendedahkan slogan 1Malaysia adalah mirip slogan One Israel yang diasaskan oleh pemimpin Israel, Ehud Barak.

Baru-baru ini, umat Islam di negara ini dikejutkan dengan kemasukan peserta tinju dari Israel, Ilya Grad yang telah memasuki Malaysia untuk menyertai kejohanan The Challenger Muay Thai untuk sebuah stesen televisyen.

No comments:

Post a Comment